19 januari 2022

Wat is citroenzuur

2 min read

Je hebt er vast wel eens vaker van gehoord: citroenzuur. Dit kom je op veel etiketten van voedingsmiddelen tegen in de supermarkt. Zo gebruiken veel mensen citroenzuur door gerechten. Het zuur wordt daarom gezien als een onschuldig zuur. Maar wat is citroenzuur nu precies is en hoe kun je dit zuur toepassen? Wij leggen het je graag uit, lees dus snel verder!

Het ontstaan van citroenzuur

Al honderden jaren gelegen is citroenzuur ontstaan. In de middeleeuwen gebruikten ze al vaker verschillende soorten zuren, voordat zij de kracht ervan begrepen. Citroenzuur werd vervolgens bekend gemaakt door de Zweedse scheikundige Carl die het zuur in zijn laboratorium identificeerde. Hij kristalliseerde het zuur en isoleerde dit als een aparte chemische stof. Natuurlijk is citroenzuur een organisch zuur en heeft het een biologische en levende oorsprong. Het werd vroeger ook veel gebruikt door gerechten om het voedsel een intensere en zure smaak te geven.

Waar vind je citroenzuur?

Citroenzuur wordt erg vaak toegevoegd aan producten. Denk bijvoorbeeld aan cosmetica, om producten op de juiste zuurgraad te brengen. Maar ook producten als schoonmaakmiddelen en reiniger bevatten citroenzuur. Hiernaast maakt ook het menselijk lichaam citroenzuur aan. Het zuur is te vinden in elke lichaamscel en is dan ook essentieel voor de stofwisseling. Citroenzuur zien we natuurlijk het meeste terug in verschillende voedingsmiddelen. Citroenzuur zit bijvoorbeeld in citrusvruchten, exotische vruchten, bessen en enkele groenten zoals tomaten, kaas en brood. Hoewel het zuur een natuurlijk product is, wordt citroenzuur tegenwoordig vooral veel nagemaakt door een fabriek.

Hoe gebruik je citroenzuur?

Citroenzuur kun je gebruiken door verschillende gerechten. Zo is het lekker door een salade. Dan kun je zelf een sausje maken met citroenzuur, mayonaise en wat kruiden. Hiernaast wordt het zuur veel gebruikt over visgerechten, zoals garnalen, maar ook bij vleesgerechten. In een restaurant bijvoorbeeld krijg je vaak wat citroenzuur bij je gerecht