19 januari 2022

Hoe gezond is een avocado?

2 min read
avocado gezond

Dit artikel gaat over de avocado. Is avocado gezond? Meer eerst enige achtergrondinformatie.

Achtergrondinformatie over avocado

De avocado is de naam van een boom als een vrucht, waarvan de oorsprong in Centraal-Amerika ligt. De naam komt van ahuacatl, wat uit het Nahuatl komt. Het is een peervormige vrucht die tot 20 centimeter lang kan worden. De kleur kan groen zijn, maar ook paarsachtig of donkerbruin. De schil is wat bultig. De kleur van het vruchtvlees is geel of groen en in rijpe toestand is dat heel zacht. Midden in de vrucht bevindt zich een grote pit.

avocado gezond

De gezonde kant van de avocado

De gezonde kant van de avocado is dat die veel mineralen, vitamines en antioxidanten bevat. Een voorbeeld van de laatste is glutathion. Daarmee worden zogenoemde vrije radicalen onschadelijk gemaakt. Dat zou beschadiging van de lever bestrijden. De bestanddelen van de avocado zijn goed voor je weerstand, geven je energie en helpen om diverse organen gezond te houden. Bijvoorbeeld is luteïne goed voor de ogen, n kalium voor het hart en spieren. Ook zijn de vezels zeer nuttig. Die dragen bij aan een goede spijsvertering, alsmede kwaliteitseiwit. Een avocado bevat relatief veel vet, namelijk 20 – 25 gram. Zo’n 15 gram zijn echter gezonde vetten. Ook de meervoudig onverzadigde vetzuren zijn gezond. Verzadigd vet, waarvan de avocado weinig bevat, zou niet zo goed zijn. Er zijn echter stemmen die dit tegenspreken, mits we praten over natuurlijk vet. Het zou zelfs een gunstige invloed op het cholesterolgehalte.

De negatieve kant van de avocado

 De avocado is gezond. Maar je moet er ook weer niet teveel van eten. De reden daarvan zijn de grote hoeveelheden vet en calorieën. Een avocado levert je bijna de hoeveelheid vet op, die wordt aanbevolen per dag. Daarom zou je niet meer dan een halve avocado per dag moeten eten. Als je meer dan dat eet, is het advies om dan andere producten te mijden die veel vetten bevatten, zoals vis, olijfolie, zaden en noten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *