6 december 2021

De beste koelvitrine voor in jouw zaak bestellen

3 min read

De manier waarop voedingswaren en gerechten worden gepresenteerd in een horecazaak is in de praktijk uitermate belangrijk. Het is mede omwille van deze reden dat er door het merendeel van de horecazaken (om maar niet te zeggen door allemaal) voor wordt gekozen om over te gaan tot het kopen van een zogenaamde koelvitrine. Op het eerste zicht lijkt het kopen van zo’n koelvitrine een koud kunstje, maar wanneer je, je gaat verdiepen in het aanbod op de markt wordt al snel duidelijk dat er heel wat verschillende mogelijkheden en uitvoeringen bestaan. Welke koelvitrine is voor jou nu precies het meest interessant? Je ontdekt het middels de onderstaande informatie! 

Welk koelsysteem kiezen voor je koelvitrine?

Het eerste en eigenlijk ook belangrijkste aandachtspunt waar je bij stil moet blijven staan bij het kopen van een koelvitrine is het soort koelsysteem waar gebruik van wordt gemaakt. We maken op dit vlak een onderscheid tussen enerzijds een statische koeling en anderzijds een geforceerde koeling. Voor een statische koeling geldt dat ze ervoor zorgt dat producten zo goed als niet zullen uitdrogen. Het is mede omwille van deze reden dat niet verpakte producten bij een slager doorgaans in een koelvitrine met statische koeling worden geplaatst. Het nadeel van dit koelsysteem is echter dat het ongelofelijk moeilijk is om de inhoud van de koelvitrine op een constante temperatuur te houden. Voor producten waarvoor dit een vereiste is wordt er dan ook doorgaans gebruik gemaakt van een koelvitrine met geforceerde koeling.

Bij het kopen van een koelvitrine welke beschikt over een geforceerd koelsysteem kan je dus altijd rekenen op een constante temperatuur… hoewel, bijna altijd. Het is namelijk zo dat het wel belangrijk is om te controleren of de luchtstroom in de koelvitrine wel goed vormgegeven is. Dit betekent concreet dat de koelcapaciteit haast perfect moet zijn afgestemd op de koelvitrine in kwestie. Hou bovendien zeker bij het kopen van een koelvitrine met geforceerde koeling eveneens rekening met het mogelijks verschil in kwaliteit. Een goedkope koelvitrine met geforceerde koeling kopen betekent immers nog niet dat je ook daadwerkelijk beschikt over een op en top kwalitatieve koelvitrine. Hou hier beslist rekening mee. 

Een ingebouwde of een uitgebouwde koelmachine 

Niet alleen het soort koeling waar gebruik van wordt gemaakt in je koelvitrine is een belangrijk aandachtspunt om bij stil te blijven staan. Wat immers ook te denken van de koelmachine waar gebruik van wordt gemaakt. Op dit vlak geldt dat je een keuze dient te maken tussen een koelvitrine met een ingebouwde of met een uitgebouwde koelmachine. In het geval van een exemplaar met ingebouwde koelmachine spreken we van een stekkerklaar exemplaar. Bij deze koelvitrines kan er worden vastgesteld dat de koelmachine onderaan in het apparaat zelf is terug te vinden. Bij een remote model wordt ervoor gekozen om de koelmachine op een externe locatie neer te zetten. Zo wordt niet alleen beïnvloeding van de omgevingstemperatuur voorkomen, maar wordt er tegelijkertijd ook nog eens voor gezorgd dat de klanten van je zaak bijvoorbeeld geen rekening dienen te houden met eventuele geluidsoverlast.

Denk na over de afmetingen van je koelvitrine 

Nu je, je bewust bent van de verschillende mogelijkheden voor wat de koeling van je koelvitrine betreft is het uiteraard ook nog belangrijk om even een blik te werpen op de afmetingen waar je koelvitrine over dient te beschikken. Beschik je bijvoorbeeld over een vrij smalle winkelruimte? In dat geval is het een goed idee om te kiezen voor het kopen van een ondiep meubel. Zou je er echter graag voor willen zorgen dat je bezoekers op een korte afstand veel inhoud te zien kunnen krijgen? In dat geval spreekt het voor zich dat een diepere koelvitrine een interessante keuze is. 

De standaard lengtes waarin een koelvitrine kan worden aangekocht zijn ongeveer 3,5 à 4 meter. Dit gezegd hebbende is het uiteraard mogelijk om je koelvitrine zo lang te maken als je zelf wil. Hoe je dit precies doet? Zeer eenvoudig. Het enige wat je daarvoor dient te doen is namelijk verschillende segmenten aan elkaar bouwen. In de praktijk is het zelfs perfect mogelijk om koeltoonbanken te kopen die zich kenmerken door 45 of 90 graden hoeken.

Wat met de klimaat- en temperatuurklasse van je koelvitrine?

Last but not least dient er ook nog aandacht te worden besteed aan de klimaat- en temperatuurklasse waar je koelvitrine over moet komen te beschikken. Alle koelmeubelen worden tegenwoordig uitvoerig getest door fabrikanten volgens de zogenaamde EN-441 norm. De resultaten van deze tekst maken dan vervolgens duidelijk over welke klimaat- of temperatuurklasse de koelvitrine in kwestie beschikt.